Докато Virgin Galactic стартира своите комерсиални космически полети, единственият начин за цивилно лице да отиде в Космоса е чрез руската космическа агенция Роскосмос, един полет с която струва 20 милиона долара, пише Engadget.

Ако обаче сте готови на малко по-разтегливо определения за “Космос”, относително скоро можете да имате и по-евтина възможност – Китай започна изграждането на атракционен парк, който ще предложи балон на голяма височина, способен да отведе посетителите до началото на стратосферата. Компанията зад тази инициатива твърди, че балонът ще издигне херметически затворена пътническа капсула, наречена “Пътешественик”, на около 25 км над повърхността на Земята. Това не е точно космос, но е достатъчно високо, за да се видят формите на нашата планета. След това смелчаците ще могат да прекарат и няколко часа в стратосферата, преди отново да се върнат на твърда земя. Да, това не е истински космически туризъм, но звучи достатъчно вълнуващо и е нещо, което си заслужава да се изпита.

Проектът е част от много голям такъв парк на стойност 1.5 милиарда долара, който се нарича “Долината на бъдещето”. Засега не се знае кога ще заработи той, но атракцията ще бъде изградена в китайския град Ханджоу.

Виж още: Най-сетне откриха къде на кометата 67Р се намира сондата "Филе"