Скоро Curiosity и Opportunity, които са двата функционални всъдехода на Марс, може да приветстват нов приятел от Китай. Държавната администрация за наука и технологии и Институтът за национална отбрана демонстрираха концептуални изображения за сонда и всъдеход, които трябва да достигнат до Червената планета и да работят на нейната повърхност.

Цялостният деликатен дизайн на всъдехода наподобява пеперуда и с лекота улавя вниманието на наблюдателите. Соларните му "крила" са общо четири на брой и са поставени от двете страни на корпуса. Подобно на пеперуда, машината също е не само грациозна, но и лека - тя тежи едва 200 килограма, докато за сравнение Curiosity е почти 900 килограма.

Пекин планира мисията да бъде стартирана до пет години. Когато сондата достигне Марс, тя трябва да остави там всъдехода, който да изследва повърхността на планетата в продължение на три месеца. Докато апаратите на NASA се намират в централната и южната част на Марс, китайската машина ще бъде съсредоточена в северното полукълбо. Въпреки че планетата има диаметър наполовина на земния, вероятността машините да се срещнат е минимална, пише CNET.

Виж още: NASA установи контакт с кораба STEREO след почти 2-годишна тишина