Стратегическите планове на NASA постепенно се преместват от околоземна орбита до Марс и отвъд, но какво означава това за Международната космическа станция? Към момента нейната експлоатация трябва да приключи през 2024 г. и агенцията потвърди, че веднага след това възнамерява да прехвърли управлението на базата на частна компания.

Първоначалните планове предвиждаха МКС да бъде извадена от орбита още през 2016 г., но наскоро тази дата бе преместена до 2020 г., а след това и до 2024 г. Построяването на станцията отне доста време и тя все още може да бъде важна платформа за научни изследвания, което означава, че действително има смисъл съществуването ѝ да продължи вече в частни ръце.

Засега NASA не разкрива кои са евентуалните нови собственици, но Boeing и SpaceX са логичните кандидати. Всъщност съдбата на станцията няма да бъде решена единствено от агенцията, тъй като проектът е съвместна инициатива с Русия, ЕС, Канада и Япония, които също ще имат думата относно бъдещите управници на МКС, завършва Geeк.com.

Виж още: Най-големият летателен апарат в света направи 20-минутен пробен полет