Почти две години след като сондата "Филе" влезе в историята, кацайки за пръв път на комета, сега Европейската космическа агенция успя да я открие. Екипът на мисията дълго време имаше проблем с локализирането на "Филе", тъй като почти веднага след кацането на сондата на кометата 67P/Чурюмов-Герасименко комуникациите с нея бяха слаби или направо липсваха, припомня The Verge.

Сега, само броени дни преди мисията "Розета" да завърши напълно, едноименният кораб най-сетне успя да локализира малката сонда на повърхността на 67P/Чурюмов-Герасименко.

"Това забележително откритие идва в края на едно дълго и мъчително търсене. Започнахме да смятаме, че "Филе" ще бъде изгубена завинаги, и е невероятно, че успяхме да я открием в самия край", казва мениджърът на мисията на "Розета" Патрик Мартин.

Именно сега специалистите от Европейската космическа агенция разбират и защо контактът е бил толкова труден. Сондата е открита в един особено скалист район, където се е била заклещила в процеп. Поради това антената на "Филе" е била насочена към скалите, а не към Космоса. Това обяснява слабия и нередовен сигнал. Според учените сондата се е движила само два часа на повърхността на кометата, след което е попаднала на сегашното си място.

Виж още: NASA иска да предаде Международната космическа станция на частна корпорация

Тагове: