Когато хората най-накрая стъпят на Червената планета, първото нещо, което ще трябва да направят, е да сложат чайника на котлона. Не защото ще се нуждаят от освежаваща напитка след такова дълго пътуване. Оказва се, че бактериите, които обикновено се срещат във ферментирал чай, могат да бъдат изключително полезни за космонавтите.

Според The Telegraph учени са измислили как да използват ДНК "инструменти", за да повлияят на бактериите, намиращи се в чай комбуча - което означава, че могат да контролират производството на целулоза и по този начин на други видове материали, които бактерията произвежда. На нашата планета тази бактерия вече се използва за производство на заместители на кожа и слушалки - но овладяването на ДНК-то ѝ означава, че видът материал, който се произвежда, може да бъде много по-точно програмиран.

Смята се, че астронавтите могат да кацнат на Марс и там да развият технологията, за да спестят пренасянето ѝ от Земята. Тази технология може да се използва за разработването на платове с вградени сензори, които променят цвета си при излагане на различни материали. Друго приложение е в пречистването на водните запаси.

Виж още: Прахта на кометата 67Р съдържа основи за възникване на живот

Тагове: