Космическата надпревара става все по-напрегната, след като в нея се включи и американският военнопромишлен концерн Lockheed Martin, който обяви своя план до 2028 г. лаборатория с шестима космонавти да бъде в орбита около Марс.

Първоначално корпорацията ще си сътрудничи с NASA по създаването на ракетата Space Launch System (SLS) и капсулата Orion, които трябва да бъдат готови до 2018 г. Следващата стъпка е към 2023 г. ракетата и капсулата да отведат космонавтите в дълбокия Космос, което ще бъде първата по рода си стъпка.

Идеята на Lockheed Martin обаче е да търси по-голяма независимост в опитите си да достигне Марс, като това ще стане благодарение на концепцията Mars Base Camp. Тази идея не е подкрепена от NASA и ще бъде финансирана от самата компания. В нейната основа стоят не някакви футуристични технологии, а оборудване и познания, които вече са достъпни или най-много се намират в етап на разработка.

"Всички компоненти на Mars Base Camp съществуват днес, те не са напълно нови и недоказани. Искаме да се възползваме от онова, с което разполагаме днес", казва ръководителят на проекта Тони Антонели, който е бивш служител на NASA.



Виж още: Вече може да използвате патенти на NASA за собствената си ракета

Тагове: