Собственикът на Google Alphabet стартира компания за изкуствен интелект, който да открива нови лекарства. Регистрираната в Обединеното кралство Isomorphic Labs ще използва технология от сестринската си компания DeepMind „за да ускори откриването на нови лекарства и в крайна сметка да намери лекове за някои от най-опустошителните болести на човечеството“, казва Демис Хасабис, ръководител на DeepMind, в публикация в блог. Той добави, че ще стане и главен изпълнителен директор на Isomorphic Labs.

Учените от цял ​​свят бяха възхитени от откритието през юли, когато DeepMind разкри как тяхната технология AlphaFold2 може да се използва за предсказване на формата на всеки протеин в човешкото тяло с почти перфектна точност. Моделът на DeepMind може да реши един от най-трудните проблеми в биологията, като вземе последователност от аминокиселини и картографира особеностите на нейната форма. Алгоритъмът може да помогне за замяна или подобряване на усърдната лабораторна работа за идентифициране на структурите на протеините, които диктуват как те се държат.

Фармацевтичните компании и академичните изследователи са нетърпеливи да използват инструмента, който DeepMind ще предостави на заинтересованите с отворен код, за да открият нови лекарства. Скоростта му може да съкрати времето за изнамиране на иновативни лечения, въпреки че процесът на клинични изпитвания все още вероятно ще отнеме няколко години.

DeepMind заяви, че ще използва технологията, за да се опита да намери лечение за болестта на Чагас и заразата с паразита Leishmania – две от най-смъртоносните болести в света. Isomorphic Labs ще си партнира с фармацевтични и биомедицински компании и в момента наема учени, инженери и експерти по машинно обучение.

„На най-фундаменталното си ниво мисля, че биологията може да се разглежда като система за обработка на информация, макар и изключително сложна и динамична“, добавя Хасабис. „Приемането на тази гледна точка предполага, че може да има обща основна структура между биологията и информационните науки – изоморфно картографиране между двете – откъдето идва и името на компанията.

Hassabis се надява, че лабораторията ще използва AI отвъд AlphaFold2, за да предскаже сложни биологични явления. Технологията и базата данни, които са обучени на стотици хиляди известни структури, ще останат с отворен код за външна употреба.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Няколко мрачни аспекта на изкуствения интелект, които вещаят опасности за човечеството