Верни на своя капиталистически дух, Съединените щати прегръщат идеята за бизнес в открития космос и сега са готови да направят първите сделки с държави, които споделят същия ентусиазъм. САЩ и Люксембург подписаха споразумение за съвместни усилия в областта на космическите изследвания и проучване, както и такова за създаването на благоприятна за бизнеса регулаторна рамка.

Заместник министър-председателят на Люксембург Етиен Шнайдер не остави съмнение относно амбициите на държавата му, когато обяви новия пакт. Люксембург иска да се превърне в център на бизнеса в извличане на ресурси от астероиди и добрите отношения със САЩ са важна стъпка в тази посока.

Виж още: Това е корабът, с който най-богатият човек на Земята иска да покори Луната (ВИДЕО)

Американското министерство на търговията донякъде намали очакванията отбелязвайки, че договорът в крайна сметка е „инструмент“ за бъдещи партньорства, а не толкова официален съюз. Като член на ЕС Люксембург има предел на нещата, които може да направи преди въпросът да прерасне в тема от компетенциите на Брюксел.

Все пак, няма да бъде изненадващо, ако това споразумение даде значителен тласък на космическата търговия, дори ако ни трябват години, за да видим резултатите.