Вчера по време на финалните тестове на новия пътнически модул Crew Dragon е претърпял авария. В резултат от стартовата площадка на компанията SpaceX са се издигнали гъсти облаци дим, съобщават местни медии от Кейп Канаверъл, Флорида.

Според официалното прес съобщение става дума за повреда в двигателите, възникнала в последната фаза на предстартовите процедури. За щастие пострадали няма, но възникналата аномалия може да върне програмата назад с поне няколко месеца.

На този етап SpaceX трябваше да са на финалната права на проекта си известен като Crew Dragon – космически модул за многократно използване, който трябваше да превозва хора до Международната космическа станция и обратно.

През март SpaceX успешно извършиха тестов полет без хора на борда в рамките, на който за по-малко от седмица капсулата се скачи с Международната космическа станция, а след това безпроблемно се приземи в Атлантическият океан. След този успех от компанията се готвеха да преминат към следващата закономерна фаза и да осъществят аналогичен полет, но вече с хора на борда някъде в края на лятото.

Възникналата авария обаче може да отложи плановете на SpaceX поне до установяване причините за нея. Модулът Crew Dragon използва осем индивидуални двигателя наречени SuperDracos, но все още не е ясно дали те са проблема или става дума за съвършено различна причина.

Междувременно другия комерсиален партньор на NASA – Boeing също се готви за първи изпитания на своя пътнически апарат - CST-100 Starliner, който трябва да извърши първи тестов полет без хора на борда до Международната космическа станция през август.

Преди злополучният инцидент SpaceX се движеха преди конкурента си и бяха по-близо до осъществяването на безавариен курс до МКС с пътници на борда. В зависимост от това колко точно сериозна е причината за аварията по време на вчерашният тест това може да изравни сериозно везните в надпреварата.

Тагове: