Обединеното кралство се надява да произвежда вода на Луната с помощта на космическо огледало, което отразява слънчевите лъчи върху лунния лед. Устройството е идея на Британското междупланетно общество, най-старата организация за популяризиране на Космоса в света. Експертите от организацията нарекоха устройството "Чашата на Ганимед" по името на митична чаша, която превръща смъртните в богове.

На Луната техният "еликсир" е замразен. Те искат да го разтопят във вода чрез техника, наречена слънчева концентрация.

Автоматизирани кранове първо ще поставят лунния лед в тигел, затворен с въздух. След това извито огледало ще отразява слънчевата светлина върху леда. Използвайки топлината от концентрираните лъчи, организацията планира да изварява компонентите един по един. След това всеки от тях ще се съхранява в безопасни и компактни форми.

Накрая системата ще кондензира компонентите в чиста, годна за пиене вода. Може да звучи като фантазия, но британското правителство вярва, че визията може да се превърне в реалност.

Космическата агенция на Обединеното кралство е инвестирала 30 000 лири в проекта на Британското междупланетно общество. Парите идват от фонд за финансиране в размер на 300 000 лири, който е разпределен между 10 различни технологии. Всички те имат за цел да пречистят леда, замръзнал в лунната почва.

Една от тях планира да произвежда звукови вълни, които да премахват замърсителите от водата. Друга насочва ултравиолетова светлина от светодиоди, за да разгражда вредни компоненти от лунната почва.

Тези футуристични идеи биха могли да намерят пазар само след няколко години. Целта на НАСА е да създаде лунна база до края на десетилетието. За да поддържа човешкия живот, базата ще се нуждае от надежден източник на вода.

Десетте технологии се състезават за създаването на този източник. Сега изобретателите им имат време до пролетта на 2025 г. да разработят своите концепции. След това тримата най-добри ще спечелят по още 300 000 лири.

Снимка: Unsplash

Виж още: Причудливият PizzaStation 5 се продаде за 6500 долара