Учените наскоро обявиха вълнуващото откритие на древни прокариотни клетки и клетки от водорасли, които потенциално може да са все още живи. Те се намират в кристал каменна сол на възраст от 830 милиона години и изследователите имат планове да разкрият дали в клетките все още се крие живот.

Първоначално описан в списание Geology по-рано този месец, откритието на екипа използва селекция от техники за изобразяване, за да идентифицира добре запазени органични твърди вещества, вградени в парче каменна сол на 830 милиона години, известно още като халит. Според учените тези обекти имат невероятна прилика с клетки на прокариоти и водорасли.

Кристализираната каменна сол не е в състояние да поддържа древен живот сама по себе си, така че потенциалните микроорганизми не са просто заключени в кристалите като мравка, хваната в кехлибар. Тъй като кристалите на каменната сол се образуват чрез изпаряване на солена морска вода, те могат да уловят малки количества вода и микроскопични организми.

Видео на този невероятен кристал може да видите по-долу. Забележете как в кристала се наблюдава нещо като балон, докато изследователят внимателно го движи наоколо – в тази малка пълна с течност кухина те откриха потенциалните наченки на живот.

Тъй като предишната работа показа, че микроскопичният живот може би може да оцелее в латентно състояние в течните форми на солни кристали в продължение на стотици милиони години, екипът има желание да разбере дали тези малки клетки може да са все още живи.

Говорейки пред NPR, авторът на изследването Кати Бенисън, геолог от университета в Западна Вирджиния, каза, че целта им е да отворят кристала, за да потвърдят дали тези органични обекти наистина са все още живи, или са загинали.

„Има малки кубчета от оригиналната течност, от която е израснала тази сол. И изненадата за нас е, че видяхме и форми, които са в съответствие с това, което бихме очаквали от микроорганизмите. И те все още биха могли да оцелеят в рамките на тези 830 милиона години - старо запазено микро местообитание“, казва Бенисън пред NPR.

Въпреки че връщането на форми на живот на 830 милиона години в съвременния свят може да звучи като план за глобален апокалипсис, тя е уверена, че манипулацията ще бъде изпълнена с най-голяма предпазливост.

„Звучи като наистина лош хорър филм, но има много детайлна работа, която се извършва от години, за да се опитаме да разберем как да направим това по възможно най-безопасния начин“, добавя Бенисън.

Други учени се съгласиха с Бенисън, че ако се извършва внимателно и правилно, подвигът не би трябвало да е проблем. В крайна сметка един организъм, който е стотици години и милиони години по-стар от хората, е малко вероятно да може да ни зарази или да причини вреда.

„Организъм в околната среда, който никога не е виждал човек, няма да има механизма да влезе вътре в нас и да причини болест. Така че аз лично, от гледна точка на науката, нямам страх от това“, коментира Бони Бакстър, биолог от Уестминстър колидж в Солт Лейк Сити, който не е участвал в изследването.

Снимка: Sara Gomes

Виж още: Летящ ужас: новооткрит динозавър прилича на гигантски смъртоносен дракон