Вкаменелите останки от нов вид птерозавър бяха открити в Андите и учените го нарекоха с ужасяващото име ​​Драконът на смъртта. Този 10-метров хищник е владеел небето преди 86 милиона години.

Новината идва от прессъобщение на Националния университет в Куйо. Драконът на смъртта, известен още като Thanatosdrakon amaru, е намерен в Андите, в западната провинция Мендоса в Аржентина. Учените откриха около 40 добре запазени останки, включително прешлени и кости на предни и задни крайници.

Проучването беше публикувано онлайн през април и пресъздаване 1:1 на новооткрития вид привлече вниманието към новопубликуваните открития.

Някои от костите имат невиждани досега уникални характеристики и тези останки са най-големият птерозавър, открит някога в Южна Америка. Именно тези характеристики доведоха до смъртоносното име за новооткрития вид. Танатoс е древногръцки бог на смъртта, докато drakon просто означава дракон.

Птерозаври са били летящи влечуги с кухи кости и най-ранните гръбначни животни, които са летели с механични движения. Техният често огромен размер им помага да владеят небето. Нерядко те се бъркат с динозаврите, които са тясно свързана с тях група.

Птерозаврите са съществували в широка гама от форми и размери. През годините са открити много останки от тези страховити летящи същества. Някои са били по-големи от Дракона на смъртта, други - по-малки от пиле. Новооткритият индивид е най-големият, открит в Южна Америка.

 

Снимка: Pikrepo

Виж още: Ето го и първия компютър от водорасли