На 1 и 2 септември 1859 г. телеграфните системи по света се сринаха катастрофално. Операторите на телеграфите съобщават, че са получили токов удар, телеграфна хартия се е запалила и са били в състояние да работят с оборудване при изключени батерии. През двете вечери полярното сияние, по-известно като северно сияние, е можело да се види чак на юг до Колумбия. Обикновено тези светлини се виждат само на по-високи географски ширини, в Северна Канада, Скандинавия и Сибир.

Това, което светът е преживял тогава, е  масивна геомагнитна буря, известна като събитието Карингтън. Тези бури възникват, когато голям мехур от свръхнагрят газ, наречен плазма, се изхвърля от повърхността на Слънцето и удря Земята. Това явление е известно като изхвърляне на коронална маса.

Плазмата от изхвърляне на коронална маса се състои от облак от протони и електрони, които са електрически заредени частици. Когато тези частици достигнат Земята, те взаимодействат с магнитното поле, което заобикаля планетата. Това взаимодействие причинява изкривяване и отслабване на магнитното поле, което от своя страна води до странното поведение на полярното сияние и други природни феномени. Днес електроинженерите изучават как геомагнитните бури също заплашват да причинят масивни прекъсвания на електрозахранването и интернет.

Събитието Карингтън от 1859 г. е най-големият регистриран разказ за геомагнитна буря, но не е изолиран случай.

Геомагнитните бури са регистрирани от началото на XIX век, а научните данни от проби от ледено ядро ​​на Антарктика показват доказателства за още по-масивна геомагнитна буря, възникнала около 774 г. сл.Хр., сега известна като събитието Мияке. Това слънчево изригване доведе до най-голямото и най-бързото покачване на въглерод-14, регистрирано някога. Геомагнитните бури предизвикват големи количества космически лъчи в горната атмосфера на Земята, които от своя страна произвеждат въглерод-14, радиоактивен изотоп на въглерода.

Геомагнитна буря, 60% по-малка от събитието Мияке, се е случила около 993 г. сл.Хр. Пробите от ледено ядро ​​показват доказателства, че мащабни геомагнитни бури с подобен интензитет като събитията Мияке и Карингтън се случват със средна скорост веднъж на всеки 500 години.

В наши дни Националната администрация за океани и атмосфера на САЩ използва скалата на геомагнитните бури, за да измери силата на тези слънчеви изригвания. „Скалата G“ има оценка от 1 до 5, като G1 е незначителен, а G5 е най-голям мащаб. Събитието в Карингтън щеше да бъде оценено на G5.

Днес геомагнитна буря със същата интензивност като събитието Карингтън би засегнала много повече от телеграфни проводници и може да бъде катастрофална. С непрекъснато нарастващата зависимост от електричеството и нововъзникващите технологии, всяко прекъсване може да доведе до трилиони долари парични загуби и риск за живота, зависим от системите. Бурята ще засегне по-голямата част от електрическите системи, които хората използват всеки ден.

В допълнение към електрическите повреди, комуникациите ще бъдат нарушени в световен мащаб. Доставчиците на интернет услуги биха могли да паднат, което от своя страна ще премахне способността на различните системи да комуникират помежду си. Високочестотните комуникационни системи ще бъдат нарушени. Сателитите в орбита около Земята могат да бъдат повредени от индуцирани токове от геомагнитната буря, изгарящи техните платки. Това би довело до прекъсвания в сателитната телефонна връзка, интернет, радиото и телевизията - мащабен комуникационен апокалипсис.

Друга област на смущения, която потенциално би засегнала ежедневния живот, са навигационните системи. На практика всеки вид транспорт, от автомобили до самолети, използва GPS за навигация и проследяване. Дори ръчните устройства като мобилни телефони, смарт часовници и проследяващи етикети разчитат на GPS сигнали, изпратени от сателити. Военните системи са силно зависими от GPS за координация. Други военни системи за откриване като радари и системи за откриване на подводници могат да бъдат нарушени, което би попречило на националната отбрана на страните.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Призрачните небесни кръгове може би са експлозии от далечни галактики (ВИДЕО)