Поради много фактори всеки месец разходите ни продължават да се увеличават, без да се интересуват от това, дали приходите ни следват същия темп на растеж. В подобна ситуация мнозина се опитват да изчислят дали не могат да направят някои промени, които да балансират по някакъв начин този негативен финансов резултат. Според ново проучване потребителите във Великобритания могат да спестят до 147 британски паунда годишно, ако изключат така наречените “вампирски устройства”. Въпреки забавното им име тяхната консумация на електричество не следва същото настроение, защото все повече домове се оборудват с електронни устройства, които изискват да се намират в “режим на готовност”. И ако това изглежда на всички ни като дреболия, то изследванията на British Gas показват, че домакинствата в Обединеното кралство харчат £2.2 милиарда годишно точно за тях.

И така, кои са най-големите виновници?

Разбира се, на първо място са компютрите и всички свързани с тях устройства като например рутери, модеми и т.н. На второ място се нареждат абсолютно всички екрани и дисплеи, следвани неотлъчно от озвучителните системи и всички електроуреди, които имат дори най-дребничък дисплей и остават постоянно включени в мрежата (готварски печки, плейъри, умни гласови асистенти, конзоли и т.н.). Разбира се, никой не смее да спомене битовата техника като хладилник и пералня, но както всички знаем - не можем без тях.

На всички нас може да ни е изключително удобно телевизорът ни да е в режим на готовност, но експертите са изчислили, че ако се откажем от този навик, можем да спестим около 10% от годишната си сметка за електроенергия. Същото е отношението и за приемниците на кабелна или сателитна телевизия. Изключването на конзолите би ни спестило около 5%, а ако не забравяме зарядното в контакта - около 1%. Да, сумите не са огромни, но събрани заедно, могат да доведат до едно приятно намаляване на разходите. Експертите съветват, ако се затрудняваме с този план, да инвестираме в умни разклонители или контакти, които да следят дали сме си изпълнили “дълга” и които могат да включват или изключват определени електроуреди от режим на готовност. Разбира се, простичките съвети да не зареждаме устройствата повече от необходимото и да избягваме да ги оставяме свързани към електрическата мрежа цяла нощ, също би било от полза. Както казваме - всичко опира до навици.

Снимки: Shutterstock

Виж още: Кои устройства натоварват допълнително сметката ни за ток?