Възможността за пътуване във времето вълнува човечеството в продължение на стотици години, вдъхновявайки безброй книги и филми. Способността да се движим не само през пространството, но и в миналото или бъдещето би отворила безброй възможности за хората.

Но теоретично изобщо възможно ли е да пътуваме във времето?

В оригиналния филм за Супермен от 1978 г. главният герой се връща назад във времето, като лети по-бързо от скоростта на светлината. Това всъщност е невъобразимо бързо - тя е малко под 300 000 километра в секунда!

Досега дори не сме се доближили до тази скорост, като най-бързият създаден от човека обект е космическа сонда, пътувала само със 150 км в секунда. Предвид настоящия технологичен напредък теоретично възможно ли е за нас да пътуваме по-бързо от скоростта на светлината и по този начин, подобно на супергероя, да пътуваме във времето?

Сайтът Science Alert попита 6 експерти по астрофизика, астрономия и физика: „Възможно ли е пътуване във времето, като се движим по-бързо от скоростта на светлината?“. Ето какво открихме от отговорите им.

Всички експерти са единодушни, че не е възможно да се пътува по-бързо от скоростта на светлината, като това също е посочено в теорията на Айнщайн.

Д-р Ерик Титли, експерт по астрономия и астрофизика от университета в Единбург, обяснява:

„Ясно е, че нито един обект или информация не може да пътува по-бързо от скоростта на светлината, като не става въпрос за липса на достатъчно енергия. От външна гледна точка всяка допълнителна енергия, добавена към тялото, за да го достигне и да премине скоростта на светлината, просто асимптотично го ускорява до скоростта на светлината.“

„Асимптотично“ означава, че даден обект се приближава до скоростта на светлината, но никога не я достига.

Нито един обект не може да пътува по-бързо от скоростта на светлината, защото, когато те пътуват по-бързо, те стават по-тежки. Следователно само светлината може да се движи със скоростта на светлината - защото тя реално няма маса.

Снимка: Pikrepo

Виж още: NASA надзърна в сблъсъка, който ще доведе до гибелта на нашата галактика