Обикновено определяме деня като 86 400 секунди или 24 часа - времето, необходимо на Земята да се завърти веднъж около оста си. Нашата планета обаче не се върти напълно равномерно. Обикновено въртенето всъщност се забавя, така че продължителността на деня се увеличава средно с около 1.8 милисекунди на век. Това означава, че преди 600 милиона години един ден е продължавал само 21 часа.

Разликата в продължителността на деня се дължи на няколко фактора, включително приливните ефекти на Луната и Слънцето, свързването на ядрото с мантията вътре в Земята и общото разпределение на масата на планетата. Сеизмичната активност, заледяването, времето, океаните и магнитното поле на планетата също могат да повлияят на продължителността на деня.

През 2020 г. учените направиха изумително откритие. Те откриха, че вместо да се забави, Земята е започнала да се върти по-бързо. Сега тя се върти по-бързо, отколкото по всяко време през последните 50 години. Всъщност най-кратките 28 записани дни са настъпили през 2020 г.

Засега учените не са напълно сигурни какво причинява това увеличение на скоростта на въртене на Земята, но някои предполагат, че това може да се дължи на топенето на ледниците през ХХ век или натрупването на големи количества вода в резервоарите в северното полукълбо. Експертите обаче прогнозират, че тази превишена скорост е временен ефект и Земята ще започне отново да се забавя в бъдеще.

Но засега трябва ли да се притесняваме?

Въпреки че няма да окаже влияние върху ежедневието ни, явлението може да има сериозни последици за технологии като GPS сателити, смартфони, компютри и комуникационни мрежи, като всички те разчитат на изключително точни системи за синхронизация. Но такива проблеми в крайна сметка са преодолими, може би просто чрез изваждане на секунда, вместо добавяне на такава.

Така че не, не бива да се притесняваме - освен ако съкращаването на деня не се дължи на човешката дейност.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Куче робот помага на SpaceX за ракетата, която ще ходи до Марс (ВИДЕО)