Русия възнамерява да изпрати собствена изследователска мисия на Венера, съобщи директорът на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин.

"Смятаме, че Венера е руска планета, така че не искаме да изостанем от американците. Мисията е включена в плановете ни за периода 2021-2030 година", цитира ТАСС думите на Рогозин.

"Нашата страна е била единствена и първа на Венера. Там имаше наш апарат, той проведе изследвания, като цяло там е истински ад", казал Рогозин.

Руски медии припомнят, че в началото на август Дмитрий Рогозин предложи руските космически ракети да бъдат украсявани с руски народни мотиви с цел съхраняване на традициите на руските занаяти.

Рогозин има и идея да бъде създадена цяла серия ракета с изображението на руски градове с цел реклама на вътрешния туризъм.

По-рано британски и американски учени откриха отровното вещество фосфин в горните слоеве на атмосферата на Венера. Фосфинът е безцветен, силно токсичен газ. На Земята се произвежда от анаеробни микроорганизми, които не се нуждаят от кислород. През 2019 г. търсенето на фосфин в атмосферите на екзопланети беше предложено като маркер за възможен живот на тях.

Снимка: shutterstock

Виж още: Сериал за Batman тръгва по HBO Max заедно с предстоящия филм на Робърт Патинсън