Революционно откритие на учени от Оксфорд доказва, че маймуни от породата капуцин са използвали каменни инструменти, за да отварят различни ядки като кашу, предава Slash Gear.

Това, което прави находката още по-интересна, е както регионът, където се случва това, така и фактът, че тя е датирана само преди някакви си 700 години. Досега доказателства за маймуни, ползвали подобни инструменти са били откривани в Азия и Африка, но този път учените са установили такава дейност в Бразилия.

Използването на каменните пособия е на базово ниво - маймуните са поставяли ядките на големи камъни и са използвали по-малки камъни с подходяща форма, за да ги отворят. Подобно поведение е открито при шимпанзетата от Западна Африка, но в Бразилия учените говорят за "големи каменни наковални", поставяни под дърветата кашу, което показва, че маймуните специално са ги пренасяли от място на място, за да улеснят дейността си.

Учените очакват, че с продължението на изследванията им ще се натъкнат на повече доказателства за подобна употреба на примитивни инструменти от страна на маймуните и считат, че такива познания са се предавали от поколение на поколение.

Виж още: Откриха древни изображения на сцени от Библията

Тагове: