Какво ще се получи, ако смесите сърдечни клетки на плъх със силикон от гръдни импланти, а след това добавите малко злато и генно инженерство? Според последните новини от Харвард това ще доведе до създаване на „жив“ робот.

Екип от специалисти по биоинженерство от Харвардския университет са създали малък робот скат, който може да плува. Той се състои от четири отделни слоя: силиконова подложка, която съставлява тялото му, скелетната система, изработена от златен тел, втори слой от силикон, който изолира скелета, и 200 000 генно модифицирани клетки от плъх. Тези клетки се свиват, когато са изложени на определена дължина на вълната на светлината. Когато това стане, роботът ефективно плува по същия начин, по който го прави и истинският скат.

Нещо повече, този "биологичен робот“ автоматично следва източника на светлина. Той плува през богата на хранителни вещества течност, която поддържа клетките живи. Учените дори твърдят, че той може да се управлява дистанционно.

Биороботът все още не може да оцелее извън лабораторията. Дори и да не се нуждае от своята специализирана течност, клетките на плъховете са без имунна система и веднага ще бъдат атакувани от бактерии и гъбични патогени. Все пак учените продължават работа по този проект и ще търсят решения на съществуващите ограничения за биоробота.

 

Източник: Engadget


Прочетете и това: Започват тестове на самоуправляващи се дронове за доставки на храна по земя