Както е известно, няма изгледи отношенията между Русия и технологичните гиганти да се затоплят, като е възможно да се наблюдават пикове в опитите на руската държава да "нападне" онези, които не подкрепят действията й, свързани с нахлуването на територията на Украйна.  
Поредното предупреждение идва от страна на Microsoft, като се подчертава, че печално известната хакерска група, свързана с руското военно разузнаване ГРУ, може да подготвя нови атаки както в Украйна, така и извън нея.  
В доклада се споменава името Iridium, но групировката може би е по-известна като Sandworm. Тя е обвинявана в атаки срещу електропреносната мрежа и правителствени агенции на Украйна, Зимните олимпийски игри през 2018 г. и предприятия по целия свят. Сега изглежда, че се подготвя за подновена разрушителна кампания.

 
Още преди президентът Владимир Путин да нареди на войските да нахлуят на територията на Украйна, местните институции бяха бомбардирани с руски по произход wiper malware и DDoS атаки. За щастие защитните сили на Украйна до голяма степен отблъснаха мащабната кибервойна с помощта на чуждестранни технологични компании, включително Microsoft. 
В доклада се посочва, че атаките срещу полски и украински транспортни служби през октомври най-вероятно са дело на Sandworm - един вид опипване на почвата.  
Според Microsoft aтаката е "проверка на способността на международната общност да приписва шпионски операции на Москва" или на реакцията на съюзниците на Украйна на целенасочена деструктивна атака извън Украйна чрез внедряване на ransomware в транспортната система на Полша.  
Във февруарския си доклад за киберзаплахите в Украйна Google  заяви, че киберкампаниите на Sandworm, които нарича FrozenBarents, "изглежда са създадени, за да подпомагат руските стратегически цели и да отговарят на промените в руските разузнавателни изисквания по време на конфликта". Според Google групировката се е насочила към турски производител на дронове, чиито системи са били използвани от Украйна. В първите седмици на войната това е спомогнало чувствителна информация, като например украински военни комуникации и движения на войските, да бъдат насочени за информиране на руските власти.

Снимки: Unsplash

Виж още: Русия ще произвежда андроиди, които предлагат дигитално безсмъртие