Руските власти току-що стартираха нова AI система, за да ускорят процеса на интернет сканиране за фото и видео съдържание, считано за незаконно.

Известна като Oculus, автоматизираната система беше въведена от Главния радиочестотен център: организация, контролирана от руската федерална агенция за медиен контрол Роскомнадзор.

Той идва като средство за справяне с „лавиноподобния“ растеж на материали, нарушаващи руските закони. Те обхващат всичко: от LGBTQ и хазартно съдържание до споменаване на конфликта в Украйна като война.

Над 100 000 ресурса са били блокирани през 2022 г. в сравнение с около 7000 през предходната година.

Това, наред с прословутото интернет наблюдение в Русия прави използването на софтуер за поверителност като VPN услуги още по-необходимо.

Фактът, че Кремъл държи стриктно контрол върху това, до което гражданите имат достъп и споделят онлайн, не е нищо ново. Роскомнадзор попълва централизиран черен списък в интернет от 2012 г. с URL адреси, имена на домейни и IP адреси, считани за незаконни. През последната година обаче съдържанието, нарушаващо руския закон, рязко се е увеличило. Това също не е толкова изненадващо, тъй като всяко споменаване на войната в Украйна всъщност е забранено от закона.

„Динамиката на констатирания брой нарушения демонстрира лавинообразно нарастване на всички видове забранена информация. Всичко това показва важността на детайлния анализ на информационните атаки в графичното съдържание и възможностите за противодействието им“, казаха от Центъра, цитирани от руската информационна агенция Интерфакс.

Както обясни цензурното звено, Oculus ще направи този процес по-ефективен, тъй като може да разпознава незаконни изображения, символи, сцени и дори текст чрез просто анализиране на изображения и видеоклипове. Той „автоматично открива нарушения като екстремизъм, призиви за незаконни събрания, самоубийство, съдържание, което насърчава наркотици, сексуална пропаганда и други“.

За сравнение, преди системата да бъде въведена, всеки служител е свикнал да преглежда над 200 части от съдържание между изображения и видеоклипове на ден. Вместо това Oculus ще може да анализира около 200 000 изображения, средно по три секунди на снимка или видео.

Кремъл инвестира 57.7 милиона рубли (около 783 000 долара) за разработването на системата, започвайки през септември 2021 г. След това тя беше тествана за първи път през декември миналата година и сега изглежда, че работи с пълна сила. Разработчиците обаче ще продължат да подобряват функционалностите на алгоритъма до 2025 г.

Снимка: Unsplash

Виж още: Това са тъжните геймърски резултати от тестовете на руския процесор Elbrus (ВИДЕО)