Microsoft инвестира 1 милиард долара в научната лаборатория Open AI, създадена от изтъкнати личности от Силициевата долина, сред които Илон Мъск. Целта на Open AI е да се създаде т.нар. общ изкуствен интелект и сега компанията ще работи с Microsoft за разработката на нови технологии. Освен това Open AI ще лицензира част от продуктите си на Microsoft и по този начин те ще придобият комерсиална стойност.

Open AI бе основана през 2015 г. с цел да се превърне в алтернатива на развойната дейност на гиганти като Amazon и Google. Философията на Open AI винаги е била да създаде изкуствен интелект по демократичен и безопасен начин. По-рано тази година обаче компанията заяви, че се нуждае от повече пари, за да продължи работата си и започна да търси външни инвестиции.

За да не разпалва прекалено алчността на инвеститорите, Open AI сложи таван на възвръщаемостта, така че всеки, който вложи пари в нея, може да очаква максимална възвръщаемост от сто пъти. Общият изкуствен интелект е заветна цел на AI учените от десетилетия и се отнася за AI система, която е толкова гъвкава и с такава обща интелигентност, колкото човешкото същество.   

До момента учените успяват да създадат AI софтуер, който е супер умен в специфични области като играта на шах и образната диагностика, но тези системи не могат да прехвърлят компетентността си от една област в друга.

Предстои да видим дали дълбокият джоб на Microsoft ще успее да помогне на Open AI, като се има предвид, че според скорошно проучване сред водещи експерти има 50 процента шанс общ изкуствен интелект да бъде създаден до 2099 г., което не е никак близо.    

Виж още: Google Pixel 3a е сравним с Pixel 3 и iPhone XR като камера