Съоснователят на Microsoft и милиардер Бил Гейтс заяви, че е „много изненадан“ от огромния брой конспиративни теории за него, които се появиха и разпространиха в социалните медии по време на пандемията от Covid-19, подчертавайки огромния обхват на дезинформацията, която създава големи предизвикателства пред опитите за масова ваксинация.

Гейтс каза пред Ройтерс, че „лудите теории на конспирацията“ за него и най-висшия държавен служител по инфекциозни болести Антъни Фаучи са най-вероятно причинени от плашещия характер на пандемията и възхода на социалните медии.

Някои от най-известните конспиративни теории за пандемията се въртят около неоснователни твърдения, че Гейтс иска да използва ваксини, за да инжектира проследими микрочипове в световното население.

Гейтс казва, че иска да разбере дали хората наистина вярват на тези теории на конспирацията, питайки „Kак това променя поведението на хората и как можем да сведем до минимум това?“.

По време на интервюто Гейтс също похвали д-р Фаучи и Франсис Колинс, ръководител на Националния здравен институт на САЩ, наричайки ги „умни“ и „прекрасни хора“. В критика към администрацията на Тръмп, Гейтс заяви, че очаква с нетърпение да види и двамата да работят ефективно и да говорят истината при президента Джо Байдън. След това Гейтс добави, че при Тръмп понякога е изглеждало сякаш Фаучи и Колинс „са единствените разумни хора в правителството на САЩ“.

Филантропската организация на Гейтс - фондация „Бил и Мелинда Гейтс“, е една от най-големите сили зад кулисите в борбата срещу Covid-19. Фондацията помогна за финансирането на разработването на ваксини за Moderna и AstraZeneca, както и за други изследвания на лечениe за коронавирус.

Снимка: shutterstock

Виж още: 5G и LTE връзката на iPhone 12 понякога изчезва мистериозно