Британското правителство обяви, че е поръчало 90 милиона дози от потенциална ваксина за коронавирус. Лондон се е договорил с немската компания BioNTech и подкрепяната от Бил Гейтс Pfizer, които ще предоставят 30 милиона бройки от своята съвместна ваксина mRNA. По този начин Великобритания стана първата държава в света, поръчала официално ваксина за вируса за своите граждани.

BioNTech вярва, че до декември ще получи глобално одобрение на своята ваксина срещу коронавирус, заяви изпълнителният директор на компанията д-р Угур Сахин.

В интервю Сахин твърди, че няколкостотин милиона дози от ваксината, която се подготвя в сътрудничество с американската компания Pfizer, могат да бъдат направени още преди да бъде получено одобрение, като се планира да бъдат произведени над един милиард дози до края на 2021 година.

“Нашите ранни данни досега показват, че кандидатът ни за ваксина може да произведе антитела на по-високо ниво от тези, открити при хора, които са се възстановили от инфекция на COVID-19”, обясни той.

Френската компания Valneva ще осигури останалите 60 милиона бройки с опция Лондон да закупи още 40 милиона, ако ваксината се окаже ефективна и безопасна.

Великобритания вече взе 1 милион дози от лекарство с антитела от коронавирус, произведени от англо-шведския фармацевтичен гигант Astra Zeneca. То е предназначено за онези, които не могат да бъдат ваксинирани по друг начин, като болни от рак или имунни заболявания.    

Миналия месец фондацията на Бил Гейтс дари на компанията 750 милиона долара.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Web камерата на Бил Гейтс е нечовешка (СНИМКИ)