В последните години Бил Гейтс използва своето богатство, за да се бори с някои от големите проблеми, заплашващи планетата. Наскоро той привлече вниманието с предупреждението, че светът не е готов за пандемия малко преди коронавирус кризата. Сега Гейтс използва своята платформа, за да разкритикува скорошните коментари на Илон Мъск за възможността да видим комерсиални електрически самолети.

Според Гейтс леките коли трябва да станат електрически без изключение. Той вижда в тях естествената еволюция при автомобилите и смята, че цената им ще спадне бързо. Друго обаче е виждането му, когато става въпрос за по-тежък товарен транспорт като камиона на Tesla или е-самолетите.

„Те най-вероятно никога няма да се случат“, категоричен е Гейтс.

За него основата на проблема се корени в това, че батериите са прекалено големи и тежки. Колкото по-голямо тегло се опитвате да пренесете, толкова повече батерии ще са ви необходими, но те на свой ред увеличават теглото. Дори с последните достижения в технологиите електрическите решения вероятно никога няма да са практични за тежкотоварни камиони, транспортни кораби и пътнически самолети.

„Електричеството работи, когато трябва да покриете къси дистанции, но за тежките превозни средства на големи разстояния е необходимо друго решение.“

Като алтернатива Гейтс предлага биогоривата, които трябва да се окажат по-практични от батериите.

Снимка: shutterstock

Bиж още: Този трик трябва да направи Galaxy Fold 2 по-достъпен за джоба ни