Китай подготвя мащабен проект, който не само разширява програмата на страната за астрономически изследвания, но и подпомага използването на комплекса от космически станции на страната.

С това начинание, поглеждащо към звездите, Китай наистина има и правото да се хвали.

Космическият апарат се нарича Xuntian, известен като Китайски изследователски космически телескоп или Телескоп на китайската космическа станция (CSST). Името Xuntian може да се преведе буквално като "изследване на небето" или "изследване на небесата".

Планираният за изстрелване през следващата година CSST с размерите на автобус съдържа основно огледало с диаметър два метра. Този ултравиолетово-оптичен космически телескоп ще се движи в орбита заедно с космическата станция Tiangong на страната. Номиналният му живот е 10 години, но космическите задължения на обсерваторията могат да бъдат удължени.

Xuntian е проектиран така, че да надмине космическия телескоп "Хъбъл" на NASA. Това голямо съоръжение ще се намира в орбита близо до китайската космическа станция, където ще може да бъде ремонтирано от време на време от китайски тайконавти.

Лин Сицян, заместник-директор на Китайската пилотирана космическа агенция, заяви, че орбиталната обсерватория Xuntian се очаква да направи пробив в космологията, тъмната материя и тъмната енергия, галактиката Млечен път и други съседни галактики, формирането и еволюцията на звездите и екзопланетите.

Това е голяма задача.

Лин заяви, че телескопът с висока разделителна способност ще извършва дълбочинни обзорни наблюдения с площ от 17 500 квадратни градуса, както и ще прави фини наблюдения на различни видове небесни тела. Xuntian е снабден с камера с резолюция 2.5 милиарда пиксела.

Планиран да бъде изведен в околоземна орбита през следващата година с ракета Long March 5B, Xuntian ще може да получи панорамни гледки с висока резолюция на Вселената, които ще имат приблизително същата пространствена разделителна способност като космическия телескоп "Хъбъл". Въпреки това орбиталното око на Китай има зрително поле, което е над 300 пъти по-голямо от това на "Хъбъл". Зрителното поле е областта от небето, която телескопът може да види едновременно.

В интервю за китайската държавна информационна агенция Синхуа миналата година Ли Ран, научен сътрудник на проекта CSST Scientific Data Reduction System, използва аналогия с изобразяването на стадо овце, за да изтъкне възможностите на CSST.

"Хъбъл" може да види една овца, но CSST вижда хиляди, при това с една и съща разделителна способност", казва Ли.

"Освен това този супертелескоп ще остане в същата орбита като космическата станция за дългосрочен независим полет и наблюдения. Той е проектиран да се свързва временно с космическата станция за практическо снабдяване, поддръжка и модернизация от тайконавтите на Tiangong.

Освен това телескопът е най-напредналият по отношение на способността му да създава изображения в ултравиолетовия спектър сред всички текущи изследователски проекти за телескопи в света. Очаква се той да даде значителен тласък на развитието на астрономията, да издигне астрономическите изследвания на страната ни до водещо международно ниво и да помогне на китайските астрономи да се превърнат във водеща сила в тази област."

Снимка: NAOC

Виж още: Откриха възможни признаци на живот на далечна планета - колко трябва да сме развълнувани?