Какво се случва, когато науката се обърка и технологичното високомерие на човечеството причини глобални бедствия? Обикновено този тип сценарии почти винаги са научна фантастика. Но тъй като в NASA е седмицата на черните дупки, нов сценарий си представя пълното и случайно унищожаване на нашата планета.

През 30-те години на миналия век е имало кратък момент, в който някои от физиците, работещи с Айнщайн върху атомната бомба, са започнали да се чудят дали експлозията на такова устройство в крайна сметка ще запали земната атмосфера и ще унищожи цялата планета.

Екипът направил бърза математическа сметка и преценил, че тази теория е малко вероятна, и тя била отхвърлена.

Но това не попречи на някои хора в медиите да разпространят историята, след като един от учените, участвали в разговорите, я споделил като анекдот пред пресата.

Днес, повече от 80 години по-късно, не е необичайно да се натъкнете на хиперболични преразкази на историята, които включват паника в последната секунда.

Същото нещо се случи, когато Големият адронен колайдер заработи през 2008 г. Учените разпалиха любопитството на медиите, като посочиха потенциалната способност на лабораторията да създава микроскопични черни дупки.

Могат ли тези черни дупки да унищожат планетата? В беда ли сме?

Разбира се, отговорът на тези въпроси беше и остава много силен: почти сигурно не. Може би колайдерът в крайна сметка ще създаде микроскопични черни дупки, а може би не. Това, което е важно тук, е, че теоретично казано, ако е така, това би означавало, че микроскопичните черни дупки са по-често срещани от предвиденото.

Истината е, че живеем с по-големи заплахи в нашата Слънчева система, отколкото колайдерът потенциално би създал, и вероятно има малки черни дупки навсякъде.

И така, ето го отговора. Почти нямате от какво да се страхувате от черните дупки. Разбира се, почти нищо не е същото като абсолютно нищо. А това означава, теоретично казано, има поне по-голям от нула процента шанс учените да създадат случайно опасна черна дупка в лаборатория.

Най-често цитираната причина, поради която колайдерът е малко вероятно да произведе опасна черна дупка, е, че няма достатъчно мощност. Но какво ще стане, ако си представим супер голям колайдер, способен да генерира опасно количество енергия?

Понастоящем учените използват аналози на черни дупки за изследване на квантовите гравитационни ефекти. За добро или зло те обикновено включват лазери, студени атоми и странни метали. Експериментите са супер готини и дават на физиците невероятна нова представа за нашата Вселена, но е малко вероятно да създадат някакъв вид космологична аномалия или дори мъничка черна дупка.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Това е най-добрата ни стратегия за база на Марс според учените