Учените отдавна са разбрали, че човешкият мозък се променя по размер с напредването на възрастта, но досега никога не е съществувал метод, чрез който можем да очертаем неговия растеж.

Международен екип от изследователи, ръководен от Ричард Витлеем от Кеймбриджкия университет, наскоро публикува първата в света диаграма за растеж на мозъка.

Как трябва да разберете дали мозъкът ви расте правилно? Това е важен въпрос. И досега нямахме отговор. Повечето хора не прекарват живота си, свързани с устройства за изобразяване на мозъка. А това означава, че вероятно нямаме представа дали мозъкът ни е със среден размер и тегло.

Екипът на Витлеем – заедно с международни мултидисциплинарни усилия за събиране на данни – съставя мозъчни сканирания на над 100 000 души, вариращи от четиримесечни деца до възрастни на 100 години.

Това, което учените откриха, е изключително. Не само че средният човешки мозък изпитва изблик на растеж, когато сме много млади, но и започва да се свива като маса, когато навлизаме в напредналите си години.

Освен това те откриват няколко важни периода на растеж.

Според изследователския документ на екипа:

"Мозъчните диаграми идентифицираха по-рано недекларирани етапи на невроразвитието, показаха висока стабилност на индивидите при надлъжни оценки и демонстрираха устойчивост на техническите и методологичните разлики между първичните проучвания."

Центилните резултати показват повишена наследственост в сравнение с фенотиповете на ЯМР без центилиране и осигуряват стандартизирана мярка за атипична мозъчна структура, която разкрива модели на невроанатомични вариации при неврологични и психиатрични разстройства.

Това е основополагащ момент в науката. Освен очевидните ползи за областите на биологията и неврологията най-накрая наличието на стандартни диаграми за растежа на човешкия мозък може да помогне на разработчиците на AI в авангарда. Нещо повече, тези диаграми биха могли да бъдат полезни дори за квантовите физици.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Десет готини трика за по-качествена смартфон фотография

 

Тагове: