Учените създадоха изкуствена риба, която може да плува самостоятелно, използвайки човешки сърдечни клетки, което приближава изследователите една стъпка по-близо до разработването на по-сложна изкуствена мускулна помпа.

Изследователи от Харвардския университет разработиха „биохибридна“ риба, като облицоват опашните ѝ перки с човешки сърдечни мускули, получени от стволови клетки. При това те открили, че клетките се свиват и карат опашката да се дърпа в тази посока, произвеждайки разтягане от другата страна на перката, което от своя страна причинява свиване, издърпвайки опашката в обратна посока.

Резултатите от проучването, публикувано в списание Science, разкриват, че мускулните контракции напред-назад са задвижвали изкуствената риба да плува със „същото движение като биещо сърце“ в продължение на 108 дни, което е еквивалент на 38 милиона удари, доказвайки, че учените могат да изградят дълготрайна мускулна помпа със сърдечни мускули, получени от човешки стволови клетки.

„Нашата мускулна двуслойна конструкция е първата, която демонстрира, че механоелектрическото сигнализиране на кардиомиоцитите може да предизвика самоподдържащи се мускулни възбуждения и контракции за продължителни периоди“, казва Кит Паркър, професор по биоинженерство и приложна физика в Харвард, подчертавайки по-дългата продължителност на движение, демонстрирано от рибата.

Експериментът с роботизирани риби бележи крачка напред в изследванията на сърцето, тъй като предостави платформа за изучаване на сърдечносъдовата физиология и сърдечни заболявания като аритмия. Изследователите се надяват един ден да използват резултатите от изследването, за да усъвършенстват технологията на пейсмейкъра или дори да изградят изкуствено сърце за трансплантация, но само след извършване на допълнителни изследвания.

Човешката биология често е в центъра на научните изследвания, тъй като експертите търсят по-добри начини за разработване на решения за подобряване на живота. Едно проучване изследва как мозъците реагират на гледане на филми, докато друго доведе до разработването на инструмент, който постига контрол на ума с помощта на светлина. Изследователи в същата област също откриха начин да възстановят някои мозъчни функции при мъртви прасета.

Снимка: Disease Biophysics Group/Harvard SEAS

Виж още: Липсващ ген позволява на прилепите вампири да живеят само на кръв