Термоядрената мощност може да е по-реалистична перспектива за енергийното ни бъдеще, отколкото си мислите. Както съобщава Motherboard, изследователи от Националната лаборатория Lawrence Livermore на Министерството на енергетиката на САЩ са открили, че нова настройка на магнитно поле е усилило повече от три пъти енергийния добив от горещата точка на реакцията на термоядрен синтез в експерименти, доближавайки нивото, необходимо за самоподдържащо се запалване в плазмата. Полето е било особено ефективно за улавяне на топлина в горещата точка, повишавайки добива на енергия.

Създаването на горещата точка включва обстрелването с 200 лазера върху пелета от термоядрено гориво, направена от водородни изотопи като деутерий и тритий. Получените рентгенови лъчи карат пелетата да се разпадне и по този начин да създаде изключително високо налягане и топлина, необходими за синтеза. Екипът постигна своето постижение като уви намотка около пелета, направена от специални метали.

Идеята за използване на магнити за нагряване на горивото не е нова. Учените от университета в Рочестър установиха, че могат да използват магнетизма в своя полза през 2012 г. Изследването на лабораторията сега обаче беше много по-ефективно, произвеждайки 40 процента топлина и повече от три пъти повече енергия.

Практичните термоядрени реактори са все още на много години напред във времето. Резултатът все още е много по-малък от енергията, необходима за създаване на самоподдържащи се реакции. Откритието обаче прави решението значително по-постижимо и това от своя страна подобрява шансовете за енергийно положителна система за синтез. Това също не е краят на експериментите с магнетизма. Бъдещ тест ще използва натоварена с лед криогенна капсула, за да помогне за разбирането на физиката на термоядрения синтез. Дори ако възпламеняването е все още далече, поуките от това проучване биха могли да предоставят по-ясен път към достигането на този пробивен момент.

Снимка: Unsplash

Виж още: Учени са по следите на нещо необозримо масивно, живеещо под Антарктида