Екип от изследователи от университета в Мейн разкри най-голямата 3D отпечатана част в света. Това е лодката 3Dirigo, проектирана на широкоформатен полимерен 3D принтер, разработен от Центъра за модерни структури и композити UMaine. Парчето е дълго 7.62 метра и тежи 2.2 тона. Екипите, работили по проекта, получиха признание за 3 световни рекорда: най-голямата 3D печатна плътна част, най-голямата 3D печатна лодка и накрая най-големият 3D принтер.

Това е обещаваща инициатива за морския сектор, който се възползва от предимствата на производството на допълнителни части.

Плавателният съд е напълно готов за вода и вече беше тестван, но не е ясно какво ще е неговото приложение в бъдеще.

Все повече производители се обръщат към широкоформатен 3D печат, надявайки се да създадат големи структури от един път и да избегнат стъпките за сглобяване или последваща обработка, които са скъпи и отнемат време. Университетът в Мейн следователно се присъединява към тази тенденция с акцент върху използването на композитни материали. Миналия май неговият партньор - Националната лаборатория Oak Ridge, получи 20 милиона долара за разработване на широкоформатна програма за производство на допълнителни части, базирани на материали за 3D печат, съдържащи дървесни влакна. Следователно 3D печатът на лодката е значителна крачка напред в този подкрепян от правителството проект.

Виж още: Тези умни лодки сами изграждат мост във водата

 

Тагове: