Компанията Boston Dynamics пусна ново видео на Atlas: нейния впечатляващ робот на два крака, който вече се прочу с това, че може да прави задно салто и паркур. В новия клип роботът изпълнява кратко гимнастическо съчетание, състоящо се от салто, стойка на ръце, скок със завъртане на 360 градуса и дори балетни стъпки.

Най-впечатляващото във всичко това е, че роботът успява да съчетае всички тези изпълнения в пълна последователност. Boston Dynamics обяснява, че използва предикативен алгоритъм, благодарение на който маневрите се сливат. Въпреки всички скокове роботът не губи баланс в нито един момент. Макар да изглежда невероятно, Atlas се премята грациозно по гръб, без нито един чарк в конструкцията му да бъде смачкан.

Разбира се, само защото екипът на Boston Dynamics успя да заснеме Atlas в това акробатично изпълнение, не означава, че той може да го прави безупречно всеки път. В описанието към видеото се разкрива, че роботът има около 80 процента успеваемост, което означава, че е вероятно на всеки пет опита да се изложи веднъж.

Все пак подобно изпълнение не е никак лошо за такава машина и е вероятно нещо, което бъдещите господари на света един ден ще си спомнят с умиление.

Виж още: Тази роботизирана ръка е неравен съперник на канадска борба (ВИДЕО)

 

 

Тагове: