Благодарение на 3D принтирането вече видяхме как най-различни сектори могат да се възползват от икономичния и бърз процес. Поредното доказателство идва от Масачузетския технологичен институт (MIT), където учени са построили флотилия от самоуправляващи се лодки, които предлагат поглед към бъдещето на автономния транспорт.

За разлика от извивките на обикновената лодка, тези 3D лодки имат правоъгълна структура – целенасочено дизайнерско решение, което им позволява да се движат настрани, да се прикрепват към други обекти и дори да образуват истински плаващи мостове или платформи.

Всяка лодка е с размер 4х2 метра и има генератор, радио и Wi Fi антена. Основното им предимство се крие в тяхната автономна природа; подобен транспорт може да се движи без човешка намеса и да намали инцидентите по вода. Екипът признава, че все още има много работа преди лодките да бъдат пуснат на вода. Пренасянето на 3D дизайна в реална ситуация изисква многобройни тестове, особено по позициониране и ориентация.

Голямото предизвикателство пред учените е да видят дали алгоритъмът, който управлява тези 3D лодки, ще продължи да функционира с нарастването на размерите ми.

Тагове: