Като част от усилията за преминаване към „по-зелени“ градски райони, град в Испания започна инсталирането на най-голямата градска соларна ферма в страната на малко нетрадиционно място - гробищата.

Валенсия, разположена на източния бряг на Испания, има за цел да постигне климатична неутралност до 2030 г. Тя е отчасти мотивирана от поредицата интензивни горещини, наблюдавани през последните години, като миналата година градът счупи рекордите за горещина в Испания, когато температурата достигна 46.8 °C.

Популярен подход за постигане на целите за климата е преминаването към възобновяема енергия и по-специално към слънчева енергия - тя дори се излъчва от Космоса. Но обратно на Земята къде се намира място за соларна ферма в град, в райони, които не са известни с това, че имат много място за раздаване?

Именно тук се появява Requiem In Power, или RIP - планът на Валенсия, наречен по подходящ начин, за инсталиране на 6658 фотоволтаични панела на гробищата в града и подпомагане на производството на 27% от енергията на града от възобновяеми източници.

Панелите се монтират на върха на крипти и други структури в пет обществени гробища в града, като целта е да се създаде общ капацитет от 2.8 мегавата. Досега в три гробища са поставени 810 панела; това е достатъчно, за да се произвеждат 440 000 киловата електроенергия годишно и да се намалят 140 тона въглероден диоксид годишно.

Когато бъде завършен, броят на панелите ще превърне проекта в най-голямата градска соларна ферма в Испания и ще осигурява електроенергия предимно на обществените служби, но и на някои местни домакинства.

Освен проекта RIP градът има още 29 програми в рамките на мисията си за климата, включващи планове за намаляване на използването на автомобили с цел подобряване на качеството на въздуха, преобразуване на сградите за постигане на максимална енергийна ефективност и преминаване на цялото осветление в града към LED.

Тези планове биха могли да допринесат за това местните власти и испанското правителство да избегнат същата съдба, която наскоро сполетя швейцарските власти.

С аргумента, че бездействието на правителството в областта на климата ги е направило уязвими на последиците от горещите вълни, предизвикани от изменението на климата, група възрастни швейцарки в крайна сметка сезираха Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). В началото на април съдът постанови, че бездействието наистина е нарушило правата им на човека, като по този начин за първи път в ЕСПЧ беше спечелено дело, свързано с климата.

Тъй като 97% от жителите на Валенсия живеят на по-малко от 300 метра от зелени площи, а жителите на гробищата едва ли ще протестират срещу новия декор, изглежда малко вероятно длъжностните лица скоро да видят вътрешността на тази конкретна съдебна зала, когато става въпрос за климата.

Снимка: Unsplash

Виж още: Портата към подземния свят в сърцето на Сибир расте с тревожни размери всяка година