Китай току-що постигна своя най-нов успех в космическата надпревара, след като за втори път кацна на тъмната страна на Луната.

Китайският роботизиран спускаем апарат Chang'e успешно се е приземил в кратера Аполо на Луната.

Забележително е, че това е вторият път, в който мисия Chang'e - подходящо наречена на китайската богиня на Луната - каца на страната на естествения ни спътник, която е обърната към Земята. В началото на 2019 г. четвъртата итерация на програмата влезе в историята като първото в света меко кацане на така наречената тъмна страна на Луната, която е половината, винаги обърната към Земята.

Сега Китай се опитва отново да влезе в историята с Chang'e 6, който трябва да загребе скали от тъмната страна на Луната и да излети отново, за да се върне у дома. Макар че и предишни мисии са доставяли лунни проби, нито една от тях не го е правила от далечната страна на Луната, което прави този опит безпрецедентен.

След като излетя от Земята в началото на май и се приземи през уикенда, най-новият луноход Chang'e, както обяснява Ройтерс, ще разполага с кратък 14-часов прозорец, за да събере около 4.4 кг скални проби. След това тези космически скали ще бъдат изстреляни със специална ракета, която ще се срещне с орбиталния апарат на мисията, който в момента обикаля около Луната. Скоро след това орбиталният апарат ще се върне обратно на Земята с пробите на борда.

Все още има много загадки около далечната страна на Луната. Една от тях е защо на страната, която е обърната към нашата планета, има много вулканични морета, известни като „марии“, а на далечната страна - не.

С тези проби от Chang'e 6 учените се надяват да научат повече за нашия странен спътник - а може би и за произхода на Слънчевата система.

Както обяснява ръководителят на научните изследвания на Луната в Европейската космическа агенция Джеймс Карпентър пред Ройтерс, пробите, събрани от близката страна на Луната по време на мисиите „Аполо“ през 70-те години на миналия век, предполагат, че някои от кратерите ѝ са резултат от тежки сблъсъци с астероиди. Надяваме се, че получаването на проби от кратера на Аполо от другата страна на Луната ще покаже другата страна на тази история.

„Това е наистина ключово събитие в историята на цялата Слънчева система, но има известни спорове дали се е случило или не“, казва Карпентър. „За да разберем това, трябва да изясним тези събития, а това ще бъде направено с проби от далечната страна на Луната.“

Снимка: Unsplash

Виж още: Как изглежда един „полуфлагман“?