Две свръхмасивни черни дупки, открити в създадени от сблъсък "изкопаеми галактики", са толкова масивни, че отказват да се сблъскат и слеят. Откритието би могло да обясни защо, въпреки че сливанията на свръхмасивни черни дупки са предсказани теоретично, те никога не са били наблюдавани в реално време.

Системата от свръхмасивни черни дупки се намира в елиптичната галактика B2 0402+379. Двете черни дупки заедно имат обща маса, която е 28 милиарда пъти по-голяма от тази на Слънцето, което прави тази двойка най-масивните черни дупки, наблюдавани някога. Не само това, но двоичните компоненти на тази система са най-близките в двойка свръхмасивни черни дупки, разделени само от 24 светлинни години.

Това е единствената двойна двойка свръхмасивни черни дупки, която някога е била разрешена достатъчно подробно, за да се видят двата обекта поотделно. Любопитно е, че макар близостта на двете тела да подсказва, че те би трябвало да се сблъскат и слеят, изглежда, че те са в един и същи орбитален танц едно около друго в продължение на повече от 3 милиарда години.

Екипът, открил двойката в данните, събрани от телескопа Gemini North в Хавай, смята, че огромната маса на свръхмасивните черни дупки им пречи да се слеят.

Масата на двете черни дупки в системата е толкова голяма, че екипът смята, че е необходима изключително голяма популация от звезди около тях, за да се сближат свръхмасивните черни дупки. Докато това се е случвало, енергията, отделяна от двойната черна дупка, е изхвърляла материя от тяхната близост.

Резултатите на екипа дават важен контекст за формирането на двойни двойки от свръхмасивни черни дупки след сливане на галактики, но също така подкрепят идеята, че масата на такива двойни двойки е от съществено значение за възпрепятстване на черните дупки да ги последват.

Понастоящем екипът не е сигурен дали тези две свръхмасивни черни дупки в най-тежката двойна дупка, откривана някога, ще преодолеят тази пауза, за да се слеят в крайна сметка, или ще останат завинаги в "безтегловност" пред сливането.

Един от начините това свръхмасивно противопоставяне да бъде спряно е, ако друга галактика се слее с B2 0402+379, като по този начин в сместа се включат много повече звезди, газ и друга свръхмасивна черна дупка и се наруши този деликатен баланс. Фактът, че B2 0402+379 е галактика, която не е била смущавана в продължение на милиарди години, прави този сценарий вероятен.

Снимка: NOIRLab/NSF/AURA/J. daSilva/M. Zamani

Виж още: 76 от 100-те най-играни игри в Steam вървят на Steam Deck