Учени най-сетне успяха да разрешат загадката на Сърцето на Плутон - гигантска по размери равнина от азотен лед, която заема лявата част на сърцевидния регион "Томбо", кръстен на американския астроном Клайд Томбо, който открива Плутон през далечната 1930 г.

Специалистите от NASA са използвали съвременно компютърно моделиране, за да покажат, че повърхността на равнината е покрита с ледени, конвективни „клетки“ и че тази повърхност съществува от по-малко от един милион години. Тяхната компютърна симулация се опитва да надникне както в миналото, така и в бъдещето на ледения феномен и да разкрие как би могъл да се промени той.

"Установихме, че сърцевидната форма до голяма степен е създадена от нестабилния азотен лед, който се натрупва там и създава постоянен резерв от лед", обясняван учените, цитирани от CNET.

Твърдият азот на дъното се нагрява от скромната вътрешна топлина на Плутон, благодарение на което става плаващ и се издига нагоре – подобно на лавова лампа. На повърхността той изстива и отново се спуска надолу, за да възобнови цикъла. Движението на конвективната повърхност е средно само няколко сантиметра на година. По такъв начин повърхността се преобразява напълно на всеки 500 000 години.

Виж още: Илон Мъск вече иска да стигне далеч отвъд Марс

Тагове: