Преди почти 2 години NASA изгуби изцяло контакт със своя кораб STEREO-В, който бе част от мисията STEREО на космическата агенция. През всичкото това време тя се опитваше да установи отново връзка, но честотите оставаха безмълвни. Досега.

22 месеца след прекъсването на комуникациите NASA обяви, че успешно е направила повторен контакт със STEREO-В и сега ще проведе пълна процедура по проверката на статуса и състоянието на кораба.

STEREO е съкращение от Solar Terrestrial Relations Observatories и има за задача да изследва излъчваната от Слънцето енергия и материя и това, как влияе тя на сателитите и енергийните системи на Земята. На 1 октомври 2014 г. обаче бе изгубена връзка със STEREO-В, но агенцията не се отказа да търси контакт въпреки изминалото време. Сега връзката е осъществена с помощта на системата Deep Space Network, която е засякла сигнал от кораба. Веднъж установена, комуникацията е продължила около седем часа, след което командният център е изключил предавателя на кораба, за да пести неговата батерия.

Виж още: Илон Мъск ще разкрие грандиозния си план за Марс през септември

Тагове: