Миналата година NASA разкри план за създаването на комерсиални пътнически самолети, които използват електричество, за да можем да се откажем от шумните и с висок разход на гориво самолети, които летателните компании използват днес. Сега американската агенция обяви своя първи прототип по тази инициатива, пише Slash Gear.

Той носи кодовото име Х-57, но се нарича още "Максуел" по името на учения от XIX век Джеймс Кларк Максуел. Отличителната черта на новия самолет са неговите 14 мотора, захранвани изцяло с електричество.

Х-57 е доста компактен и има само едно място, което прави още по-впечатляващ инженерния подвиг, позволил толкова много мотори да се поберат на тези малки крила. При кацане и излитане работят всички мотори, а след като самолетът се издигне във въздуха, остават активни само двата най-големи, разположени в двата края на крилата.

Електрическите мотори работят на батерии, които се захранват от слънцето, докато самолетът е на земята. NASA се надява, че тази подредба на моторите ще намали максимално разхода на енергия, необходима за полет със скорост 250 км/ч.

Виж още: Blue Origin успешно приземи своята ракета, умишлено повреди пилотската капсула