След края на ерата "Конкорд" авиацията търпеливо чака следващото поколение свръхзвукови самолети, които да скъсят максимално разстоянията, пише Trusted Reviews.

Сега група военни учени от Съединените щати и Австралия обявиха, че са провели успешни тестове на ракетен двигател, който може да се движи с максимална скорост от 9200 км/ч, или повече от седем пъти над скоростта на звука. Самолет с подобен двигател би могъл да измине разстоянието от Лондон до Ню Йорк за около половин час, докато с "Конкорд" това ставаше за два часа и половина. От Европа до Австралия пък пътуването ще отнема не повече от 120 минути.

Следващият Hypersonic International Flight Research Experimentation тест е насрочен за 2017 г., а учените се надяват, че от 2018 г. вече ще могат да провеждат изпитания и с участието на хора.

"Успехът на този тест е първата крачка към идеята за хиперзвуковите полети. Тя ще направи пътуването по въздух изключително икономично и може да доведе до истинска революция във въздухоплаването", казват учените.

Виж още: Корабът "Джуно" на NASA стана най-бързият обект, създаден от човек