Учени от NASA възнамеряват да запалят "голям огън" в Космоса като част от експеримент, чрез който ще се опитат са проучат как точно се разпространява огънят в среда с микрогравитация.

Наречен Spacecraft Fire Experiment (Saffire), експериментът ще бъде проведен на борда на товарния кораб Cygnus, който по принцип снабдява с храна и оборудване Международната космическа станция. Saffire I, II и III ще бъдат проведени самостоятелно по време на мисиите до МКС до края на годината, след като самата снабдителна задача приключи.

Огънят ще бъде запален в специална кутия от фибростъкло и данните, генерирани по време на експеримента, ще бъдат изпратени обратно на Земята, преди Cygnus да навлезе повторно в атмосферата. Специални сензори и датчици ще измерят темповете на разпространение на огъня, консумацията на кислород и др. Учените знаят, че пламъците в Космоса ще бъдат много нестабилни и опасни, но все още не разбират напълно техните свойства и механика на функциониране. Специалистите се надяват, че с помощта на експеримента ще научат повече за запалимостта на различни материали в условията на микрогравитация, както и да разберат как точно влияе на пламъка ограниченото количество кислород.

Виж още: Стойността на космическите пътувания ще падне значително, прогнозира космонавт от NASA