След 340-дневен престой на Международната космическа станция космонавтът Скот Кели най-сетне се завърна на своята родна планета и един от първите въпроси, на които отговаря, е дали счита за добра идеята обикновените хора също да погледнат към звездите.

"Мисля, че всеки трябва да отиде в Космоса", казва с ентусиазъм Кели.

"Това ще зависи от самия човек и това, какъв вид изживяване очаква, но мисля, че ще бъде чудесно, ако намерим различни начини за изпращането на повече хора в Космоса или поне в околоземна орбита."

Възможните "изживявания" включват космически туризъм, орбитална обиколка на планетата ни или пък полети на малко по-ниска височина, при които корабите не се издигат в орбита, но въпреки това пасажерите изпитват усещането за безтегловност поне за няколко минути.

"Гледката от горе е невероятна", продължава Кели, който очевидно е променил възгледите си след продължителния престой в Международната космическа станция. Преди време той твърдеше, че NASA задължително трябва да подбере само напълно подходящи хора, които да могат да издържат престой в Космоса.

"Сигурен съм, че в не толкова далечно бъдеще излизането в Космоса ще стане по-евтино и по-безопасно", завършва Кели.

Виж още: SpaceX изстреля сателита, но не успя да приземи ракетата