Учени от университетите в Оксфорд и Шанхай разработиха изкуствени рога на носорог от конски косми, търсейки решение на проблемите с бракониерството с помощта на науката. Те се надяват, че фалшивите рогове ще наводнят пазара и ще свалят цените и търсенето, намалявайки ентусиазма на бракониерите да ловуват незаконно тези животни.

Спечели убийствен 4K OLED телевизор на Philips

Броят на носорозите в природата намалява значително, което до голяма степен се дължи на бракониерството в резултат на повишеното търсене на рогове на черния пазар. Внасянето на смут на пазара е най-ефикасният начин да се намали бракониерството, но това изисква изключително добри фалшификати, които се засичат трудно. Това ще внесе несигурност сред купувачите, които може да не са склонни да платят много пари за нещо, което в крайна сметка може да се окаже фалшификат.

Конете са най-близките живи роднини на носорога, което ги прави идеален източник за материали за фалшивите рогове. Конските косми имат мастни свойства, които имитират колагенния компонент, който се намира в истинският рог на носорога.

Ключът към успеха е относително простата изработка, която държи цената разумна. Сега обаче учените трябва да намерят начин за масово производство на продуктите, а после ще търсят начин да ги внедрят на пазара.

Виж още: Най-успешните технологични продукти, които през 2019 година са с музейна стойност

Тагове: