Датската компания Universal Robots, водещ производител на колаборативни роботи в света, обяви, че вече е налице новият UR16e, който може да се похвали с впечатляващите способности от 16 кг полезен товар.

UR16e комбинира в себе си капацитет за висок полезен товар с 900 мм радиус на действие и повторяемост на поза +/- 0,05 мм, което го прави идеален за изпълняване на автоматизирани задачи като работа с тежкотоварни материали, боравене с тежки части и машинна поддръжка.

Така UR16e разширява възможностите за съвместна работа с коботи и предлага нови способности за полезен товар за производители, които искат да ускорят автоматизацията.

Както всички колаборативни роботи на Universal Robots, UR16e може да бъде разопакован, монтиран и програмиран да изпълнява задачи за по-малко от час. С малък отпечатък и 900 мм радиус на действие UR16e се интегрира лесно във всяка производствена среда без прекъсване.

Както всички други коботи от семейството на e-Series на Universal Robots - UR3e, UR5e and UR10e, UR16e притежава вграден датчик за сила, 17 функции за безопасност, включително персонализирано време за спиране и спирачен път, както и интуитивен интерфейс за програмиране.

Universal Robots е основана през 2005 г., а от първия колаборативен робот, създаден през 2008 г., компанията е претърпяла значителен растеж благодарение на лесния за употреба pобот, който днес се продава в цял свят. Днес UR има повече от 37 000 работещи роботи по света. Те извършват монотонни, но и критични задачи в различни aспекти на производствената среда, включително монтиране, вдигане и поставяне, полиране, палетизиране, машинна поддръжка и завинтване на винтове и гайки.

Виж още: Ето причината, поради която Илон Мъск иска ядрен удар по Марс