Космическата компания на вече покойния Пол Алън Stratolaunch Systems изглежда няма да надживее с много своя създател. Тя ще приключи своята дейност и в момента търси купувач за своите активи и интелектуална собственост. Засега Stratolaunch не дава повече подробности, но е ясно, че някога амбициозната компания е на предела на силите си.

Stratolaunch бе основана от Пол Алън през 2011 г. с идеята да разработва система за изстрелване на ракети и космически кораби във въздуха. След като Алън почина миналата година, Stratolaunch намали операциите си и се отказа от работата по създаването на нов ракетен двигател и машини за извеждане в орбита, включително нов космически самолет. Вместо това обяви, че ще работи само по сегашния Stratolaunch – най-големия самолет в света.

Независимо от финансовите трудности Stratolaunch успя да полети за пръв път през април. Огромният самолет, проектиран да извежда ракети до ръба на Космоса, обаче явно направи и първия, и последния си полет.

Към момента в Stratolaunch работят само 20 души, което е недостатъчно за продължаването на самолетния проект. Ако компанията продаде неговия дизайн, може би един ден ще го видим в небето под друго име и с нов собственик.

Виж още: Откриха извънземна органична материя на възраст 3 милиарда години

Тагове: