Подвизите за нечувана сила никога не остаряват, но напоследък звучат все по-плашещо. Само месец след като роботите-кучета SpotMini успяха да издърпат огромен камион, учени от Италианския институт по технологии изпробваха силата на друг четирикрак робот: HyQReal. HyQReal издърпа тежащ 3 тона пътнически самолет Piaggio P180 Avanti на разстояние почти 10 метра на летището в Геноа.

Три тона наистина е доста за машина, която не изглежда кой знае колко голяма. HyQReal е висок 90 см и дълъг 1.3 м като тежи 130 кг. Това го прави по-голям от иначе сходния Mini Cheetah на MIТ.

Виж още: Изкуствен интелект брои пандите в Китай

„Дърпането на самолета позволи да тестваме силата на робота, неговия дизайн и автономност. Искахме дa постигнем нещо, което не е правено досега и успяхме“, казва Клаудио Семини от ИИТ.

Учените в института се надяват да направят дизайна на HyQReal още по-издръжлив, така че да се използва в различни ситуации, като природни бедствия, земеделие, транспорт и др.

„Целта ни не е той да реагира пръв, а да осигурява подкрепа след самото бедствие като носи оборудване в опасни зони, отваря врати, манипулира и мести предмети“, продължава Семини. Последният вярва, че подобренията в хардуера и софтуера ще направят подобни приложения реалност скоро. HyQRеal е съвместен проект на Института и компанията за дизайн и компоненти за управление Moog.