На 31 май NASA проведе първата публична среща за обсъждане на констатациите на екипа за независимо проучване на НЛО случаи.

Групата, сформирана през юни 2022 г., има за цел да проучи данните, свързани с неидентифицирани аномални явления (UAP) - нов термин, който обхваща обекти или инциденти в небето, под водата или в Космоса, които не могат да бъдат идентифицирани веднага. Групата, която разполага с финансиране от 100 000 долара, включва бившия астронавт Скот Кели и 15 други изследователи от най-различни области, включително астрономия, океанография и дори журналистика.

По време на телеконференция след срещата астрофизикът Дейвид Спергел, председател на изследователската група и бивш член на Консултативния съвет на NASA, сравни изследването на UAP с бързите радиоизбухвания (FRB) - мощни изблици на радиовълни от далечни галактики, които първоначално са били смятани за аномалии. "Понякога аномалиите са наистина интересни и насочват към нови физически явления. Смятам, че от тях могат да се извлекат редица интересни поуки", казва Спергел пред Space.com. "Трябва да измислите начини, по които можете да правите специализирани наблюдения и да оптимизирате стратегията си за наблюдение, за да можете да го направите. И това е, като мислим за UAP, че сме информирани от предишни успехи и идентифициране на аномалии."

По време на встъпителните бележки в изслушването членовете на екипа подчертаха, че най-голямата пречка по отношение на разбирането на тези неидентифицирани явления е липсата на данни. Въпреки това Даниел Евънс, заместник-асистент на заместник-администратора по научните изследвания в дирекция "Научни мисии" на агенцията, отбеляза, че тъй като общественият интерес към ВАР е сякаш винаги висок, отговорност на NASA е да даде на темата "строгия научен контрол", който тя заслужава. "На първо място тя ни дава възможност да разширим разбирането си за света около нас", каза Евънс. "Тази работа е в нашето ДНК."

Евънс подчерта, че проучването е преди всичко за постигане на по-широко разбиране на това, което се намира във въздуха, и за повишаване на безопасността на небето. "Задължение на тази нация е да определи дали тези явления представляват някакъв потенциален риск за безопасността на въздушното пространство", каза Еванс.

Ники Фокс, заместник-администратор на дирекция "Научни мисии" на NASA, заяви, че на екипа за независимо проучване на подобни мистериозни случаи е възложено "да създаде пътна карта за това как да се използват инструментите на науката за оценка и категоризиране на естеството на НЛО занапред. Тази пътна карта, разбира се, ще помогне на федералното правителство да получи използваеми данни, за да обясни естеството на бъдещите необяснени срещи".

Фокс обаче отбеляза, че достъпът до висококачествени данни е труден, тъй като сензорните платформи, използвани за събиране на данни, често са засекретени.

"Ако изтребител направи снимка на Статуята на свободата, тогава това изображение ще бъде класифицирано не заради обекта на снимката, а заради сензорите на самолета", каза Фокс.

Тя подчерта необходимостта от висококачествени некласифицирани данни, които "дават възможност на екипа ни да общува открито, за да разшири разбирането ни за НЛО в рамките на цялата научна общност.

Снимка: Unsplash

Виж още: Голям астероид е на път да се шмугне между Земята и Луната

 

Тагове: