Повечето учени и създатели на технологии биха сметнали тест с дължина някакви секунди за горчиво разочарование, но това е предизвикателен успех в света на термоядрената енергия. Според Phys.org устройството за суперпроводящи изследвания на Южна Корея (Korea Superconducting Tokamak Advanced Research или KSTAR) наскоро постави световен рекорд, като поддържа плазмата си на свръхгорещите 180 милиона градуса по Фаренхайт за 20 секунди. Това може да не звучи много, но никоя предишна машина за синтез не издържа повече от 10 секунди при тези условия – дори KSTAR издържа само осем секунди през 2019 г.

Въпреки че първият магнитен термоядрен реактор токамак, съкратено от „тороидална камера на магнитна намотка“, е построен в СССР още през 1954 г., достъпната термоядрена енергия все още не е налична. В нaчaлoтo нa дeĸeмвpи в Kитaй зaпoчнa paбoтa тepмoядpeният peaĸтop НL-2М Тоkаmаk – нaй-гoлeмият и нaй-cъвpeмeнният eĸcпepимeнтaлeн тoĸaмaĸ в cтpaнaтa.

Ключът за успеха този път беше да се подобри вътрешната транспортна бариера, която помага за задържането и стабилността на плазмата.

Пред учените остава много работа. Крайната цел на KSTAR е да работи нонстоп за пет минути при екстремна температура до 2025 г. Пробивът обаче е важна стъпка в тази посока и може да се окаже жизненоважен, ако термоядрените реактори искат да се превърнат в практическа реалност. Това от своя страна би могло да помогне на планетата, като допълнително намали зависимостта от въглища и други източници на тежка СО2 енергия.

Снимка: National Research Council of Science & Technology

Виж още: Америка може би е открита от хората 10 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега