През юли 2015 г. космическият апарат "Нови хоризонти" прелетя покрай Плутон със скорост над 40 000 км/ч, с което стана първият по рода си кораб, който посети малката заледена планета, разположена на края на Слънчевата ни система.

Отвъд Плутон се намира Поясът на Кайпер - далечен и мрачен пояс от повече от 900 космически обекта с различни размери, открит едва през ХХ век. Именно натам се насочва сега "Нови хоризонти" като следващата цел на апарата е обект в пояса, наречен KBO 2014 MU69. Той е разположен на още един милиард километра от Плутон и е типичен представител на обектите, образуващи Пояса на Кайпер - има диаметър около 30 километра и прави една обиколка около Слънцето за 293 години.

"Нови хоризонти" трябва да пристигне до KBO 2014 MU69 на 1 януари 2019 г. и ще събере данни за обекта както при наближаването, така и при отпътуването си. След това, NASA все още не е взела решение накъде ще насочи сондата, но и в самия пояс има още доста други интересни предмети.

"Най-важното е, че "Нови хоризонти" е в добро състояние и има мощност за поне още 20 години на активна дейност", казва космическата агенция.

Виж още: Руски милиардер ще построи космически кораб с помощта на Стивън Хокинг

Тагове: