За да се борим с непознати и враждебни за човешкия организъм условия като микрогравитацията, недостига на въздух и радиацията, нашите тела ще трябва да разполагат с модифицирани гени, които "заемат" свойства от някои от най-издръжливите организми на планетата.

Това е заключението на Лиза Нип от MIT Media Lab, според която учените биха могли да създадат генетично модифицирани хора, използвайки инструменти от арсенала на синтетичната биология. По този начин човешките гени ще се комбинират с тези на други организми и ще имат издръжливостта, за да участват в процеса по трансформация на други планети. Според астробиоложката това ще е много по-ефективен метод за разлика от предлаганото иначе създаване на херметически затворена база, под чийто купол да се развива колонията.

"Хората са се адаптирали много добре към благоприятните условия на Земята, но в Космоса ще имаме много по-сериозни проблеми като микрогравитацията, която отслабва костите и вреди на сърцето. Радиацията пък направо може да промени нашето ДНК", разказва Нип.

"Ако дори в този момент успеем да изпратим човек на Марс и го снабдим с всичката необходима храна и екипировка, той пак ще има огромни здравословни проблеми заради йонизиращата радиация", завършва тя.

Виж още: Колонията на Луната ще стане реалност скоро, предрича Бъз Олдрин

Тагове: